Skip to main content

Robotic
Surgery

Ρομποτική Χειρουργική

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί μια σύγχρονη και εξελιγμένη προσέγγιση στον χειρουργικό τομέα της ουρολογίας. Παρέχει μια εναλλακτική μέθοδο, συνδυάζοντας την τεχνολογία με την ιατρική, προσφέροντας πλεονεκτήματα που επηρεάζουν θετικά την ποιότητα της χειρουργικής περίθαλψης.

Η Ιστορία των 60 και πλέον ετών

Η ιστορία της ρομποτικής χειρουργικής ανάγεται στην ανάπτυξη της τηλεπαρουσίας και της εξ αποστάσεως χειρουργικής. Στη δεκαετία του 1980, η ιδέα της εξ αποστάσεως διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων κέρδισε δυναμική με την εισαγωγή ρομποτικών συστημάτων για την πρώτη χειρουργική επέμβαση με ρομποτική υποβοήθηση το 1985. Ωστόσο, η πραγματική ανακάλυψη έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με το da Vinci Χειρουργικό Σύστημα. Έλαβε την έγκριση του FDA, και έκτοτε, ο τομέας έχει δει συνεχείς προόδους στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων στις ρομποτικές διεπαφές, την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης και τα συστήματα απτικής ανάδρασης, όλα συμβάλλοντας στη βελτίωση και την επέκταση των δυνατοτήτων ρομποτικής χειρουργικής.

Πως διενεργείται

Η ρομποτική χειρουργική είναι μια ιατρική τεχνική αιχμής που περιλαμβάνει τη χρήση ρομποτικών συστημάτων για την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων με αυξημένη ακρίβεια και έλεγχο. Αυτά τα συστήματα αποτελούνται συνήθως από μια κονσόλα όπου κάθεται ο χειρουργός, ελέγχει τους ρομποτικούς βραχίονες εξοπλισμένους με χειρουργικά εργαλεία. Ένα βασικό στοιχείο είναι η ρομποτική διεπαφή, η οποία μεταφράζει τις κινήσεις των χεριών του χειρουργού σε ακριβείς, κλιμακωμένες κινήσεις των ρομποτικών οργάνων μέσα στο σώμα του ασθενούς. Αυτό επιτρέπει ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις, με μικρότερες τομές σε σύγκριση με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση, που οδηγεί σε μειωμένο πόνο, μικρότερους χρόνους αποκατάστασης και λιγότερες επιπλοκές.

Τα πλεονεκτήματα ως προς τους γιατρούς

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι η αυξημένη επιδεξιότητα και το εύρος κίνησης που προσφέρει στους χειρουργούς. Οι ρομποτικοί βραχίονες μπορούν να πλοηγηθούν σε δυσπρόσιτες περιοχές του σώματος με μεγαλύτερη ευελιξία από το ανθρώπινο χέρι. Επιπλέον, η χρήση προηγμένων τεχνολογιών απεικόνισης, όπως η τρισδιάστατη απεικόνιση και οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας, παρέχει στους χειρουργούς μια λεπτομερή εικόνα του χειρουργείου, ενισχύοντας την ικανότητά τους να λαμβάνουν ακριβείς αποφάσεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτή η βελτιωμένη ακρίβεια είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε ευαίσθητες χειρουργικές επεμβάσεις σε περιορισμένους χώρους όπου τα ανθρώπινα χέρια ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περιορισμούς.

Τα οφέλη για τον ασθενή

Τα οφέλη των ασθενών εκτείνονται πέρα από το χειρουργείο, καθώς η ρομποτική χειρουργική συχνά οδηγεί σε μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης. Οι μικρότερες τομές που γίνονται κατά τη διάρκεια αυτών των επεμβάσεων οδηγούν σε λιγότερο τραύμα στους περιβάλλοντες ιστούς, ελαχιστοποιώντας τις ουλές και μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, οι εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής διευρύνονται, καλύπτοντας διάφορες ιατρικές ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένης της γυναικολογίας, της ουρολογίας και της καρδιοθωρακικής χειρουργικής.

Η ρομποτική χειρουργική συνδυάζει την τεχνολογία αιχμής( state of the art ) με τις γνώσεις και τις δεξιότητες ενός χειρουργού για την εκτέλεση επεμβάσεων με εξαιρετική ακρίβεια. Ο Δρ Ανδρίτσος χρησιμοποιεί το σύστημα da Vinci® Xi— μεταξύ των πιο προηγμένων ιατρικών ρομπότ. Αυτήto ρομποτικό σύστημα βελτιώνει την όραση και τον έλεγχο, επιτρέποντας στον Δρ Ανδρίτσοi να ολοκληρώσει πιο ακριβείς κινήσεις. Οι ρομποτικές τεχνικές εφαρμόζονται σε διάφορες ουρολογικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών επεμβάσεων νεφρών και ουροδόχου κύστης. Ο Δρ Ανδρίτσος είναι εξειδικευμένος στη ρομποτική ριζική προστατεκτομή με τη βοήθεια ρομπότ (RALP) για την αφαίρεση του αδένα του προστάτη. Ο Δρ Ανδρίτσος χειρίζεται μια κονσόλα χειρουργού κατά τη διάρκεια ρομποτικής χειρουργικής. Αυτό του επιτρέπει να ελέγχει τους ρομποτικούς βραχίονες εκτελώντας τομές με απόλυτη ακριβεια. Ο Δρ Ανδρίτσος είναι άρτια εκπαιδευμένος στη ρομποτική χειρουργική, πιστοποιημένος από την κατασκεαστρια εταιρία INTUITIVE και έχει ολοκληρώσει μεγάλο αριθμό επιτυχημένων ρομποτικών επεμβάσεων.

Γιατί θα χρειαστώ ρομποτική επέμβαση

Ο Δρ Ανδρίτσος μπορεί να συστήσει μια ρομποτική προστατεκτομή για την αφαίρεση του καρκίνου που περιορίζεται στον αδένα του προστάτη, για την αφαίρεση όγκων νεφρου, για κυστεκτομη στην περίπτωση διηθητικού καρκίνου κύστεως, για λεμφαδενεκτομη σε περιποτωσεις καρκίνου πέους καθωε και σε περιπτώσεις επανορθωτικης χειρουργικής.

Στον καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνει ολική αφαίρεση του προστάτη, συμπεριλαμβανομένων των σπερματοδόχων κυστιδίων. Τα σπερματικά κυστίδια συνδέονται με τους πόρους σας – σωλήνες στους όρχεις που μεταφέρουν το σπέρμα στην ουρήθρα σας όταν εκσπερματώνετε. Η κατάταξη κατα Gleason (ένα σύστημα βαθμολόγησης του καρκίνου του προστάτη) καθορίζει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση και δίνει πληροφορίες που βοηθούν στην πρόβλεψη του κινδύνου εξάπλωσης του καρκίνου του προστάτη. Η βαθμολογία Gleason κυμαίνεται από 6 (το λιγότερο επιθετικό) έως 10 (το πιο επιθετικό). Ο Δρ Ανδρίτσος αξιολογεί τη βαθμολογία σας Gleason μετά από ιστολογική ανάλυση ιστού. Λαμβάνει το δείγμα κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας σύντηξης με μαγνητική τομογραφία,(FUSION BIOPSY) την οποία ο Δρ Ανδρίτσος εκτελεί εάν έχετε αυξημένα επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα σας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ρομποτικής χειρουργικής

Η τεχνική που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της ρομποτικής χειρουργικής ποικίλλει ανάλογα με τον σκοπό της επέμβασης. Μια ρομποτική προστατεκτομή απαιτεί πέντε μικρές τομές 8-10 χιλιοστά, στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας. Ο Δρ Ανδρίτσος καθοδηγεί τους βραχίονες του ρομπότ μέσω της κονσόλας ώστε να χειρουργήσει με μεγάλη ακριβεια, συμπεριλαμβανομένης μιας εξελιγμένης βιντεοκάμερας. Η κάμερα δείχνει τρισδιάστατες εικόνες μεγεθυσμένες 10 φορές για απαράμιλλη ευκρίνεια. Ο Δρ Ανδρίτσος ανέπτυξε μια ρομποτική χειρουργική τεχνική χρησιμοποιώντας τις εξαιρετικές του γνώσεις και δεξιότητες. Η προηγμένη ρομποτική τεχνική είναι μια επαναστατική πρόοδος στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, αναίμακτη που προκαλεί πολύ λιγότερη βλάβη στους ιστούς, προστατεύει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η ρομποτική χειρουργική προσφέρει αρκετά οφέλη για τον ασθενή σε σύγκριση  με τις παραδοσιακές μεθόδους χειρουργικής. Αν και τα οφέλη μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης και τον ασθενή, κάποια κοινά οφέλη περιλαμβάνουν:

The Benefits of Robotic Surgery

Ελάχιστες Επιπλοκές και Καταπονήσης:

Η χρήση ρομπότ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως αιμορραγία και λοίμωξη, καθώς οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να εκτελούνται με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Α

Ελάχιστος Χρόνος Νοσηλείας:

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική συχνά έχουν μικρότερο χρόνο νοσηλείας σε σχέση με αυτούς που υποβάλλονται σε παραδοσιακές επεμβάσεις.

Β

Μικρότερος Πόνος και Επιστροφή στη Φυσιολογική Δραστηριότητα:

Η μικρότερη επέμβαση και οι ελάχιστες εκσφενδονήσεις συνεπάγονται συνήθως λιγότερον πόνο για τον ασθενή, καθώς και ταχύτερη επιστροφή στις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες.

C

Είναι η ρομποτική χειρουργική κατάλληλη για εσάς;

Ο δρ. Ανδρίτσος, μαζί με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας, θα αξιολογήσει τη συγκεκριμένη ιατρική σας κατάσταση και θα καθορίσει εάν η ρομποτική χειρουργική είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς. Θα ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως ο τύπος της διαδικασίας, η γενική υγεία σας και οι ατομικές προτιμήσεις.

Γνωρίζοντας πάντα πως κάθε ασθενής είναι μοναδικός και οι στρατηγικές θεραπείας πρέπει να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού.

Thank you for entrusting us with your care!

Καλέστε τον Δρ Ανδρίτσο και κλείστε ένα ραντεβού για να μάθετε περισσότερα και να απαντήσουμε σε όλα σας τα ερωτήματα!

Επικοινωνία
Νοσοκομείο Υγεια